Tunus’ta düzenlenen 18. Frankofon Zirvesi sona erdi
Tunus’ta “Farklılık İçinde İletişim: Frankofon Bölgesi Kalkınma ve Dayanışma Aracı Olarak Dijital Teknoloji” temasıyla dün başlayan 18. Frankofon Zirvesi sona erdi.
Uluslararası Frankofon Örgütü Genel Sekreteri Louise Mushikiwabo, zirvenin sona ermesinin ardından basına yaptığı açıklamada, Tunus’un içinden geçtiği güç ekonomik şartlara karşın başarılı bir tepeye konut sahipliği yaptığını belirtti.
Tunus’un, bu organizasyonu düzenleyenleri hayal kırıklığına uğratmadığını ve zirvenin çok başarılı geçtiğini ifade eden Mushikiwabo, klasik toplantılardan ziyade gerçek anlamda tartışma ortamı sağlayan gayriresmi toplantılara yoğunlaştıklarını ve iyi sonuçlar aldıklarını kaydetti.
Mushikiwabo, 2024 yılındaki Frankofon Zirvesine Fransa’nın mesken sahipliği yapacağını kelamlarına ekledi.
Uluslararası Frankofon Örgütü
Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Frankofon Örgütü, Fransızca konuşulan 21 ülke arasında kültür, eğitim ve araştırma alanlarında iş birliğini teşvik etmek amacıyla yapılan anlaşmanın ardından “Kültür, Eğitim, Bilimsel Araştırmalar Alanında İş Birliği Ajansı” adıyla 20 Mart 1970’de Nijer’de kuruldu.
Dönemin Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba, Senegal Cumhurbaşkanı Leopard Sedar Senghor, Nijerya Cumhurbaşkanı Hamani Diori ve Kamboçya Başbakanı Norodom Sihanuk’un teşebbüsleri örgütün kuruluşunda tesirli oldu.
1998’de “Frankofon Hükümetler Ajansı” olarak değiştirilen kuruluş, 2007’de Milletlerarası Frankofon Örgütü ismini aldı.
2014’e kadar 57’si üye, 23’ü gözlemci üye olmak üzere 80 ülkeden oluşan örgüt, şu anda 54 tam üye, 7 kısmi üye ve 27 gözlemci üye olmak üzere 88 ülkeden oluşuyor.
Temel misyonları Fransız lisanının tanıtımı, kültürel ve dilsel çeşitlilik, barış, demokrasi, insan hakları ve eğitime takviye olarak açıklanan örgütün, dünya genelinde 6 bölge ofisi ve 4 daimi temsilciliği bulunuyor.